Overheden beginnen zich zorgen te maken over de gezondheidsrisico’s van energiedrankjes voor kinderen.
“Zevenjarigen moeten niet in een buurtsuper energiedrankjes kunnen kopen.” Het is de mening van Glenn De Baeremaeker, wethouder van de Canadese stad Toronto. Maandag gaf zijn stadsbestuur het groene licht voor een onderzoek naar een mogelijk verbod van de verkoop van energiedranken aan kinderen, meldt de Canadian Broadcasting Corporation.
Verbod in Litouwen
Het is een trend: de kritiek vanuit overheden, gezondheidsautoriteiten en consumentenorganisaties op dranken als Red Bull of Monster zwelt aan. Vorige maand werd in Litouwen een verbod op de verkoop aan minderjarigen van kracht. In Duitsland pleitte consumentenorganisatie Foodwatch dinsdag voor dergelijk verbod.
Het drinken van te veel energiedrankjes wordt vaak in verband gebracht met hartproblemen, depressie en hoge bloeddruk.
Populair bij jeugd
Maandag werd een onderzoek gepresenteerd bij de Amerikaanse Hartvereniging, waaruit blijkt dat tussen 2010 en 2013 meer dan vijfduizend Amerikanen werden opgenomen voor vergiftiging door energiedrankjes. Van hen waren iets minder dan de helft kinderen.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde eerder dat energiedrankjes een gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen, als de consumptie door jongeren niet wordt aangepakt.
En juist bij jongeren zijn de drankjes populair. Volgens een studie van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid uit 2013 drinkt 68 procent van de Europese jongeren tussen 10 en 18 jaar energiedrankjes.
Explosieve groei
Reden dus voor producenten om zenuwachtig te worden. De afgelopen tien jaar is de markt voor energiedrankjes explosief gegroeid. In die tien jaar verviervoudigde de omzet naar 27,5 miljoen dollar in 2013. Het Oostenrijkse Red Bull heeft 32 procent van de markt in handen, en Monster (uit Californië) 14 procent.
In Frankrijk kwam Red Bull pas in 2008 op de markt, na een jarenlang verbod. In de Verenigde Arabische Emiraten is de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 16 sinds 2002 verboden. Het verbod in Litouwen geldt voor drankjes met meer dan 150 milligram cafeïne per liter. In Monster Energy en Red Bull zit 338 milligram, respectievelijk 319 milligram per liter.
Waarschuwing op etiket
Maar de cafeïne is niet het enige ingrediënt dat onder vuur ligt. Wetenschapper zetten hun ook hun vraagtekens bij ingrediënten als taurine, ginseng en guarana.
Is een verbod in heel Europa dan voorlopig nog niet aan de orde, drankjes als Red Bull komen er niet onder uit een waarschuwing op hun verpakking te zetten. In december wordt een EU-regeling van kracht waarbij dranken (behalve koffie en thee) met meer dan 150 milligram cafeïne per liter een waarschuwing plaatsen, dat consumptie door kinderen en zwangere vrouwen niet raadzaam is.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl